drnamgyalPROF. DR. NAMGYEL GARMET (AMCHI-LA)

Jedan od najstarijih liječnika tibetanskog holističkog medicinskog sustava. Potječe iz budističke , kraljevske, ladačke obitelji zadnjeg vladara u Lehu (mala Potala Tibeta).

Kao dijete, od svoje osme godine u kontinuitetu je treniran u tibetsko drevno umijeće pulsne dijagnostike kod starih medicinskih majstora. Od svoje osme do šesnaeste godine memorira sva četiri opsežna korijenska teksta medicinske tantre ‘gju-szhi dud-tsi njing-po’ što će mu biti osnova studija medicine na tibetanskom medicinskom sveučilištu od osamnaeste do dvadeset i četvrte godine.

Dobivši diplomu tibetskog liječnika studirao je dalje do tridesete godine farmacijski sustav ljekovitog bilja, minerala i dragocjenih metala zadobivši vještinu alkemičara u pročišćavanju supstanci i pripremanju ljekovitih sastojaka po receptima prethodnika-liječnika njegove loze, ‘Namgyel – Njima Drakpa’.

Nosilac je usmene neprekinute tradicije medicinskih Buddha gyu-thog yon-ten mGon-po-a (708-833 god.). Od svoje dvadesetdevete godine, kada je dobio pravo samostalne liječničke prakse uz blagoslov i odobrenje svojih učitelja, sve do danas (77 god.), pregledava i liječi ljude. Bio je osobni liječnik mnogih velikih tibetskih duhovnih majstora, među ostalim i posljednjem H.H. Dujom Rimpoche-u.

Njegov je ujak bio Kjabje Bakula Rimpoche, jedan od Buddhinih Arhata od kojeg je Amchi-la Namgyel naslijedio mnoga duhovna znanja i izvorne duhovne prakse.

Amchi Namgyel danas živi u Timosgang-u u visokom području Ladaka. Još uvijek je u potrazi za rijetkim ljekovitim himalajskim biljem, okružen s 53 učenika –tibetanska liječnika kojima prenosi svoje dugo iskustvo i stečeno znanje. Čuvar je tajne eliksira dugog života. Proveo je sedam godina u Cam-Kang-u, visokog Zamskara, meditirajući na mandalu Sangye Menle pa je dr. Namgyel i meditacijski majstor.

U Zagreb je došao na poziv Upasake Lobsang Norbua (predsjednika H.B.D. ‘Padmasana’) i održao predavanje Nagarjuninog teksta: ‘Shurleka’ a potom na članove društva prenio je rijetku usmenu transmisiju ‘Jhe-nang’ u obliku blagoslova za buduću praksu i realizaciju Medicinskog Buddhe (Sangye Menla-e) i time stvorio osnovu za sva daljnja učenja u ovom dubokom budističkom sistemu i izgradnju Medicinske pješčane mandale u Zagrebu u skoroj budućnosti. Članovi H.B.D. ‘Padmasana’ su prvi koji su primili ovu rijetku usmenu medicinsku transmisiju izvan područja Himalaja.

Neka sve bude povoljno i za dobro svih.

H.B.D. “Padmasana”

 

dijamantniput1. ‘DIJAMANTNI PUT – tibetansko umijeće iscjeljivanja’ prijevod originalnog tibetanskog medicinskog teksta uz komentare o drevnom umijeću potpuno nepoznatom zapadnom svijetu.

Knjiga ”Dijamantni put” predstavlja autentični priručnik dubokih spoznaja o čovjeku i kao takva je vodič za upoznavanje drevnog tibetanskog dijagnostičkog hodočašća u umijeću postizanja prirodne ravnoteže koja omogućuje dugovječnost, vitalnost, zdravlje, sreću i ljepotu.

Stoga ova knjiga u kojoj se obrađuju osnovna polazišta jedinstvenog medicinskog holističkog sustava utemeljenog na spoznajnom iskustvu koje se stoljećima čuvalo u tibetanskim samostanima na nedokučivim snježnim osamama, objašnjava u svom sadržaju izuzetan spoj između fiziologije tijela i prirode ljudskog uma razotkrivajući duboku međuzavisnost između predispozicija i emocija, mentalnih sadržaja i djelovanja pa sve do pojave oboljenja.

Knjiga ukazuje i na potrebu prvog koraka u osnovnom treningu na polju cjelovite duhovne medicinske terapije primjerene svakom ljudskom biću koje stremi ka ispunjenju uzvišenog životnog cilja u otkrivanju unutarnje sreće, mira i tajne života.