O Nama

onama

H.B.D. ”PADMASANA” – CENTAR  ZA BUDISTIČKU  KULTURU MUDROSTI, UMJETNOST  I  DUHOVNOST  HIMALAJA

 

Dragi prijatelji,

s radošću vam želimo priopćiti ciljeve i namjere kojima smo se vodili pri pokretanju Hrvatskog budističkog društva ‘Padmasana’. Osnovni cilj Hrvatske budističke udruge ”Padmasana” je promicanje dragocjene riznice budističke kulturne stečevine i mudrosti koja svojim praktičnim sadržajima može oplemeniti život današnjeg čovjeka i pomoći u unapređivanju počesto zaboravljenih neprolaznih vrijednosti unutrašnjeg duhovnog života.

Njegovanjem ove mudrosti srca razvijaju se mnoge ljudske vrline: mir, nenasilje, suosjećanje i istinska ljubav prema drugima. Time se razvija i svijest o zajedništvu i međuzavisnosti svega, o cjelini čiji smo djelić postali već samim rođenjem.
Cilj promicanja vrijednosti ove drevne životne mudrosti koja ne trpi prolaznost je podsjećati na sličnosti među nama i na dobro u nama te primiriti doživljavanje raznolikog i različitog kao nečeg tuđeg i stranog. U tom bi smjeru valjalo ustrajati u novome tisućljeću.

Promicanje vrijednosti budističke kulture i mudrosti u našoj Hrvatskoj nema na umu mijenjanje bogatog naslijeđa očeva ili stoljećima prisutne duhovnosti, već obogaćivanje i osmišljavanje tog naslijeđa i duhovnosti novim uvidima, usmjerenim prema buđenju spoznaja o postojećim vrijednostima vlastite tradicije i kulture duha.

Budistička je misao kroz tisućljeća svijetlila nadahnućem, bila inspiracijom i načinom života mnogim generacijama u izgradnji osobnog mira i sreće. Promicanje budističke kulture i mudrosti kao cjelovitog, postupnog puta prema otkrivanju i razumijevanju svijeta i života, učenja kakvo je naučavao i predao u nasljeđe veliki učitelj Gautama Buddha, postalo je potrebno i unutar budističkih tradicija, uslijed raslojavanja i udaljavanja pojedinih budističkih škola, njihovih institucija i pojedinaca, a ponekad i slabljenja snage budističke misli.

Program hrvatskog budističkog društva ‘Padmasana’ u okviru promicanja budističke kulture, mudrosti i duhovnosti temelji se na cjelovitom pristupu izučavanju i praksi mudrosti srca koja ne sputava u njegovanju cjelovitog suosjećanja, nesebične ljubavi, unutarnjeg mira i sreće.  Kao takvo, društvo H.B.D. ‘Padmasana’ služi primjerom nesektaštva u Mahayani, jedinog ispravnog puta u duhovnom rastu prema cjelovitoj spoznaji čovjeka i njegove prirode.

H.B.D.’Padmasana’ svoje aktivnosti temelji na autentičnim učenjima Mahajanske budističke duhovne tradicije. Time je obuhvaćeno sljedeće: budistički studij, meditacija, duhovna umjetnost, drevna tibetanska medicina, kultura himalaja, studijska putovanja i hodočašća na visoki azijski plato.

Studijski sadržaj ovisi o autentičnim gostujućim učiteljima i ostvarenim himalajskim duhovnim majstorima s bogatim iskustvom koji dolaze iz meditacijskih planinskih osama i budističkog sveučilišta u indijskim Himalajama, tako da se njihova riječ može čuti u izravnom prijenosu njihovog znanja i mudrosti na studente u Hrvatskoj.

Društvo je osnovao budistički učitelj Gen. Lobsang Norbu (Dragutin Šmalcelj), duhovni mentor društva koji rukovodi programskim radom u svrhu promicanja vrijednosti budističke filozofije i meditacije u svakodnevnom životu na nesektaškoj osnovi (za detalje, molimo pogledajte linkove na  www.padmasana.hr).

Hrvatsko budističko društvo i projekt centra za budističke studije, kontemplaciju i meditaciju djeluju s izravnim blagoslovom Njegove Svetosti 14. Dalai Lame, poglavara tibetanskih duhovnih tradicija. Blagoslov i podršku H.B.D. Padmasani za rad na projektu četiri škole dao je i 17. Karmapa Ogyen Trinley Dorje. Direktnu podršku i upute za ne-sektaško širenje autentične Buddhine riječi u Hrvatskoj dali su Dragutinu Šmalcelju kao osnivaču Društva u vrijeme njegovog budističkog studija u Indiji: H.H. Penor Rinpoche, H.H. Sakya Trinzin, H.E.Garje Khamtrul Rinpoche, Kyabje Garchen Rinpoche, Kyabje Ayang Rinpoche, Lama Geshe Alak Tsawa Rinpoche i dr.

Hrvatsko budističko društvo ‘Padmasana’ je dio radnog tijela Međunarodne budističke udruge ‘Prajnadeep’, sa sjedištem u Bodh-Gaya-i u Indiji osnovane radi zaštite i očuvanja budističke misli, kulture, umjetnosti i drevnog holističkog znanja iscjeljivanja, a za dobro budućih naraštaja. Budistička udruga ‘Prajnadeep’ članica je Međunarodnog budističkog koncila – Indija, u kojem je prisutno 36 članica – budističkih samostanskih institucija, škola, duhovnih loza i udruga iz cijeloga svijeta.

 

 

Aktivnosti od 2001. do 2013.

Javni nastupi H.B.D. ‘Padmasane’ u Hrvatskoj:

Od 2001. g., uz organizaciju učenja, seminara i radionica za svoje članove, Društvo je uspješno organiziralo događanja  za  javnost:

-u tjednu kulture Tibeta u Zagrebu 24. do 30. 09. 2001., sudjelovalo u organizaciji izrade velike pješčane mandale bodhisattve  suosjećanja  Avalokiteshvare.

-od 30. 10.  do 07.  11. 2006., organiziralo postavku autentične velike trodimenzionalne mandale Medicinskog Buddhe u Meštrovićevom Paviljonu (HDLU) u Zagrebu. Ova mandala pripada tibetanskoj duhovnoj riznici 9. Stoljeća, a u Zagrebu postavio ju je tim posebno treniranih tib. redovnika za izradu ove mandale, iz Gyu Me tantričkog sveučilišta u Indiji. S mandalom se tokom njezine izrade susrelo  više od 14000 tisuća posjetioca iz raznih krajeva zemlje i svijeta.

-u razdoblju od 2001. do 2009 g., Društvo je pored internog programa organiziralo u Zagrebu niz otvorenih učenja autentičnih tibetanskih duhovnih majstora:  K.C. Ayang Rinpochea (seminar Powe na Sljemenu), Alak Tsawe Rinpochea, H.E. Gangteng Tulku Rinpochea,  Ganor Dzogchen Rinpochea,  Garchen Rinpochea  i drugih.

-tijekom 2008. g., članovi Društva su hodočastili svetim mjestima u Himalajama.  (web. pod link  ‘putovanja’)

-tijekom 2010. g., Društvo je također pokrenulo biblioteku ‘Padmasana’ i počelo objavljivati knjige. Do sada su izdane dvije knjige: “Dijamantni put” i “Nebeska glazba”.

-u 2011. g., Društvo je bilo organizator za Hrvatsku (Zagreb) izuzetne izložbe svjetske duhovne baštine svetih budističkih relikvija starih 2600 godina. Izložba je bila posvećena miru i nenasilju. Više o tome događaju može se iščitati na webu pod ‘izložba relikvija u Zagrebu’.  (HDLU-Meštrovićev paviljon)

-u 2012. g., Društvo je za javnost organiziralo ‘Tjedan himalajske kulture u Zagrebu’ u kojem je tisuće posjetioca moglo doživjeti ljepotu i osjetiti unutarnju snagu ljubavi i suosjećanja u susretu sa 3-D pješčanom mandalom iz 11. stoljeća, kozmičkog jedinstva, univerzalnosti i međuzavisnosti života na planeti (vrijedna duhovna budistička riznica Bakula Rinpoche-a otvorena je javnosti u izvedbi redovnika iz Spituk samostana u zapadnim Himalajama). Tom je prilikom održana i velika molitva za iscjeljenje čovjeka i zemlje). Objavljeno na webu pod ‘Izrada pješčane mandale Shri Vajra Bhairawe’  u HDLU-Meštrovićev paviljon.

-u 2013. g., Društvo je dovelo međunarodnu izložbu drevnih budističkih relikvija u grad Split i oduševilo pučanstvo Dalmacije izloženim eksponatima i atmosferom u kojoj su se mogle čuti poruke mira, ljubavi, tolerancije i nenasilja različitih religijskih skupina i duhovnih grupa iz tog područja (postavka u staroj gradskoj vijećnici-Narodni trg, Split).

U listopadu organiziran je budistički seminar s Lamom Alak Tsawa Rinpocheom iz budističkog sveučilišta Sera Jhe u Indiji.

Interni program H.B.D. Padmasane:

Studijska grupa: učenje se zasniva na autentičnoj mahayanskoj sutri i znalačkom studijskom pristupu treningu uma. Komentari na korijenske tekstove: Acharye Nagarjune, Asange, Dignage, Aryadeve, Chandrakirtija, Chandragomija, Atishe, Shantideve i drugih staro-indijskih budističkih velikih duhovnih učitelja. Pored toga, izučavaju se i tekstovi stupnjevitog puta četiri tibetanske budističke tradicije.

Društvo ‘Padmasana’ jedino je u Hrvatskoj koje čuva i njeguje tradiciju usmenog prijenosa posebnog tantričkog učenja iz tradicije živućih tertona ‘terme’, naročito u lozi Medicinskog bude, Avalokiteshvare, Bijele Tare, Amitabhe,  Shemara, Yamantake.

Meditacijska grupa: pored  tjednog okupljanja na meditaciju u centru, društvo organizira i godišnje povlačenje u meditaciju samo za one koji su prošli trening u studiju i primili tantričko opunomoćenje za određenu duhovnu praksu.

Stalni duhovni učitelji u centru:   Genla Lobsang Norbu, Lhamo Ozer Chenma.

Gostujući duhovni učitelji: meditacijski majstori iz himalaja, inkarnirani lame i akademski obrazovani znalci ‘geshe’ stupnja iz četiri tibetanske tradicije duha.

H.B.D. Padmasana u svom djelovanju u okviru čovjekove duhovne kulture želi proširiti svoj djelokrug sa svrhom podizanja opće svjesnosti o životu u novom mileniju. Osim  kontinuiteta učenja i meditacije za svoje dosadašnje članove, osnovati će početne i napredne grupe za one koji su voljni učiti o sebi,  mijenjati se na bolje i time razvijati mudrost u postizanju nutarnje sreće, pa na taj način najbolje pomagati drugima, biti svijetlost zajednice u kojoj žive. Za to nije potrebno budističko predznanje. Dovoljna je iskrena i jaka želja za osobnom pozitivnom promjenom, entuzijazam, odlučnost i upornost, otvoreno srce i plamičak vjere da se u životu sve može promijeniti na bolje jedino ukoliko se  promijene osobne navike i način djelovanja.       

KAKO SE UČLANITI:

Svi  koji su zainteresirani da se pridruže društvu ‘Padmasana’, biti će upisani i uključeni u program učenja i meditacije i moći će steći pravo redovnog članstva na osnovi postojećeg etičkog kodeksa i  kriterija upisa u H.B.D. ‘Padmasana’.

U sklopu programa nalazi se i Himalajska kulturna sekcija otvorena samo članovima studijsko-meditacijske grupe: program uključuje gledanje filmova, slušanje predavanja s putovanja i organizaciju za povremena posebna putovanja u visoke dijelove Himalaja s ciljem kulturološkog, sociološkog, antropološkog i duhovnog upoznavanja s postojećim izvorima.

Za to je potrebno prvo upisati svoje podatke i unijeti mail adresu u naš link ‘kontakt’ te ukratko navesti razloge i želju pristupanja Društvu i poslati nam upit na naš e-mail padmasana@live.in ili nam se oglasiti na mob. 098/175 38 59.

Neka sva živa bića postignu trajnu sreću, razviju unutarnji mir i oslobode se zauvijek patnje i njenih uzroka!

Upravni odbor

H.B.D. Padmasana