IZLOŽBA RELIKVIJA U SPLITU 2013.

PROGRAM SVEČANOG OTVARANJA IZLOŽBE BUDISTIČKIH RELIKVIJA U GRADU SPLITU 22. VELJAČE 2013., STARA GRADSKA VJEĆNICA, ‘PJACA’
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mjg6aTKVXb0

Svečanom otvaranju izložbe drevnih relikvija prisustvovali su akademici, sveučilišni profesori, umjetnici, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici za gradsku kulturu i umjetnost Grada Splita, pojedinci iz nevladinih udruga i drugi.
Govor dobrodošlice izložbi drevnih relikvija u grad Split održala je gospođa Maja Munivrana, pročelnica  Službe za kulturu i umjetnost Grada Splita.
Svečanom skupu obratio se potom gospodin Dragutin Šmalcelj, predsjednik Hrvatskog budističkog društva Padmasana koje je bilo glavni organizator turneje relikvija za Hrvatsku. Gospodin Šmalcelj govorio je o cilju međunarodne putujuće izložbe 2600 godina starih relikvija uz suštinsku poruku o promicanju temeljnih vrijednosti ljudskog postojanja kroz širenje mira i nenasilja u svijetu. Govor u cijelosti može se iščitati na webu.

Zatim su gospođa Reena Šmalcelj, dopredsjednica H.B.D. ‘Padmasana’ i  gospođa  Jasmina Kos, predstavnica Udruge ‘Svitlo’ prinijele svijetlost na oltar s relikvijama i oltar posvećen svjetskom miru.

U nastavku je gospodin Trpimir Jurkić, glumac Hrvatskog narodnog kazališta, izveo “Hvalospjev ljubavi“ iz Prve poslanice sv. Pavla Korinćanima.

Uslijedio je dojmljiv govor i molitva gospodina Vahida efendije Hadžića, splitskog  Imama, a odmah zatim govorile su gospođa Ana Lebl, predsjednica splitske Židovske općine i Ružica Čatlak Cindro o suživotu u miru i toleranciji kao temeljnim načelima njihove duhovne tradicije.

Članovi Vaishnavske zajednice izveli su ”bhajan”, duhovni napjev hinduističke tradicije, a zatim je gospođa Mirjana Nazor, psihologinja, govorila o današnjem momentumu  života.

Svrha duhovnih poruka i molitvi koje su bile odaslane s ovog svečanog skupa nije vjersko isticanje, već  ima naglasak na zajedništvo u ozračju mira, razumijevanja i tolerancije-temelju izgradnje zdravog društva u kojem nalaze svoju svrhu svi građani različitog kulturnog naslijeđa, svjetonazora  i vjerovanja.

Prezentaciju međunarodne turneje relikvija održala je gospođa Dana Lissy, menadžerica  međunarodne izložbe, a nakon toga su članovi ‘H.B.D. Padmasana’ izveli zajedničku molitvu posvećenja za mir, sreću i prosperitet kao završni čin ceremonijalnog otvaranja izložbe.

Uslijedilo je razgledavanje oltara s relikvijama, prinošenje svijetla na oltar mira i blagoslov s najstarijom relikvijom.

Ovim se putem organizatori H.B.D.’Padmasana’ i Udruga ‘Svitlo’ još jednom zahvaljuju svima koji su svojim radom, sponzorstvom, medijskom podrškom i na druge načine pripomogli postavljanju izložbe kako bi u dva dana preko 2000 tisuće građana bilo u mogućnosti susresti se osobno s relikvijama iz kojih se trajno širi poruka nutarnjeg mira i sreće. Time se primio i blagoslov mira kao temeljna neotuđiva svojina srca svakog pojedinca, a biti će od pomoći u razvoju i širenju dobra u čovjeku i društvu.
Hvala na svemu.

Upravni odbor H.B.D. ‘Padmasana’

SVJETSKA  TURNEJA  IZLOŽBE  RELIKVIJA  STARIH  2600  GODINA  

POSVEĆENA SVJETSKOM  MIRU  I  KULTURI  NENASILJA  
Split, 2013.   

Međunarodni organizator: F.P.M.T. zaklada (Maitreya Project),

Duhovni direktor međunarodnog projekta: Ven. Lama Zopa Rinpoche,
Direktor svjetske turneje relikvija: Ms. Victoria Eward
Renfrew Road, London, England, UK
www.maitreyaproject.org

Organizator za Hrvatsku:  H.B.D. ‘Padmasana’, Centar za promidžbu izvorne umjetnosti, kulture i duhovnosti Himalaja. www.padmasana.hr
kontakt:
padmasana@live.in
Neprofitabilna, neovisna i nevladina udruga utemeljena 2001 godine.
U suradnji s udrugom ‘Svitlo’, suorganizator za postavku izložbe u gradu Splitu

(udruga.svitlo@gmail.com).

          
POSTAVKA IZLOŽBE U SPLITU 22., 23. i 24. VELJAČE 2013.

Putujuća izložba relikvija kao dio svjetske duhovne stečevine započela je u ožujku 2001., i prošla do sada svim kontinentima. Prenošenje ovih 2600 godina starih relikvija budističkih svetaca i duhovnih majstora je inspirativno za ljude svih duhovnih tradicija, kulturnih naslijeđa i uvjerenja te potiče na ujedinjenje u zajedničkom iskustvu mira, ljubavi i tolerancije. Time se unapređuje nastojanje oko uspostave svjetskog mira, nenasilnog suživota u zajednicama i kreira ozračje iskrenosti i povjerenja u društvu temeljenog na pozitivnim kvalitetama ljudskog bića. Prisutnost relikvija otvara mogućnosti istinske uspostave dijaloga na osnovi tolerancije, uviđanja i uvažavanja potrebe drugih i spoznaje o suživotu i zajedničkim htijenjima u kojima je naglašena potreba izgradnje svjesnosti o međuzavisnosti u kreiranju zajedničke sreće.
Relikvije su do sada obišle 65 zemalja na svim kontinentima i doživjele više od 650 javnih postavki. U svakom gradu gdje su bile izložene nadahnule su lokalnu zajednicu i potakle svjesnost o međuzavisnosti svih čimbenika u društvu. Svjesnost o kojoj je ovdje riječ izrasta iz iskustva međuvjerskog slavlja usmjerenog prvenstveno na razmjenu ljudskih kvaliteta ljubavi, suosjećanja i dobrote srca.
Zbog ovakve namjere i uz ovaj cilj izložba relikvija nije obojena nikakvim vjerskim htijenjima, nego slavi urođene pozitivne vrijednosti temeljne prirode ljudskog bića, zajedničke svim ljudima.
U ovoj jedinstvenoj i dragocjenoj kolekciji relikvija nalaze se stotine eksponata velikih budističkih duhovnih majstora i svetaca stare Indije, Burme, Indonezije, Tajlanda, Koreje, Tajvana, Tibeta, Francuske i drugih zemalja, uključujući i izuzetnu zbirku relikvija povijesnog Buddhe Sakyamunija i njegovih bliskih učenika. U kolekciji se nalaze i relikvije petsto Buddhinih arhata. 
Susret sa ovim relikvijama trebao bi podsjetiti sve nas na našu vlastitu suštinsku prirodu čistoće kao i na naš unutarnji potencijal u manifestaciji istog. Relikvije Buddhe Sakyamunija su pohranjene u zlatnim konusnim stošcima (stupama) koje svojim oblikom označuju čistoću prosvjetljene prirode izvora koji sadrže. Ostale relikvije izložene su u zdjelicama zatvorenim u prozirne stupe ispod staklenih kovčega smještenih na oltaru u središtu dvorane između veličanstvenog spektakla svjetlosti, svilenih šalova i cvijeća. U središtu oltara nalazi se graciozna zlatna statua Buddhe budućnosti, Maitreje, utjelovljenja same dobročiniteljske ljubavi i uzvišene mudrosti, natkrivena baldahinom – simbolom velikog pobjednika nad iluzijom.
Po završetku izgradnje velike statue Maitreje u Kushinagaru u Indiji, većina ovih relikvija bit će pohranjena u tijelu velike statue kao svjetioniku mira, simbola evolucije svijesti i prosperiteta novog tisućljeća.
Na ceremoniji koja prethodi otvorenju za javnost u mnogim su gradovima diljem svijeta do sada bili prisutni, pored istaknutih umjetnika, i gradonačelnici, ministri kulture, premijeri i predsjednici država ili njihovi predstavnici, kao i uglednici različitih duhovnih zajednica, pridavši tako poseban značaj ovoj manifestaciji u kojoj se slavi mir i nenasilje.

Ceremonija otvorenja izložbe u Splitu bit će popraćena molitvom i prinošenjem svjetlosti svijeća za mir u svijetu, sklad i porast djelatne dobrote srca. Na ceremoniju će biti pozvani predstavnici gradske vlasti, svjetovnih udruga za mir i ekologiju, duhovnih društava, Akademije, školstva, kulture, sporta, umjetnici i drugi. Ceremoniju otvorenja kao i samu izložbu popratit će mediji.

Zašto vrijedi osobno vidjeti relikvije:
Relikvije odašilju zračeću pozitivnu energiju koja može otvoriti srca ljudi u trenutku posebnog iskustva i pridonijeti iskrenom odnosu na putu zbližavanja, međusobnog razumijevanja i doživljavanja drugih po jednakosti i sličnosti. Misleći i kontemplirajući o svrsi ljubaznosti i dobronamjernosti ljubavi, mir nastaje prirodno i nenametljivo u našim srcima i širi se svijetom koji nas okružuje. Budući da se vanjski mir postiže kroz unutarnji mir, relikvije iz kojih se širi pozitivno ozračje imaju važnu ulogu u kreiranju mira kod pojedinaca i u svijetu.
Susret sa relikvijama je vrlo poseban osobni kontakt koji posjetitelji ove izložbe mogu doživjeti na intuitivnoj, emotivnoj i fizičkoj razini, onkraj svakog izričaja. Relikvije duhovnih majstora i svetaca nisu okamenjeni muzejski eksponati običnih ljudskih fizičkih ostataka čiji povijesni značaj ovisi od starosti. Tu je riječ o posebnim supstancama pronađenima poslije kremacije izuzetnih svetih osoba i jedan su od pokazatelja njihove duhovne realizacije. One su posljednji dar ostvarenog stanja nesebične ljubavi, dobra i svjetlosti mudrosti koju su živjeli majstori i sveci prenoseći time i dalje na prisutne posebni blagoslov koji ne dolazi iz virtualnog svijeta, nego je izraz najdublje unutarnje stvarnosti usavršene svijesti. Blagoslov koji se širi iz relikvija je živi poticaj za stvaranje uvjeta pojavi svjesnosti i budnosti kod pojedinaca i zajednica o vlastitom unutarnjem potencijalu za razvoj dobročiniteljske ljubavi ili aktivne dobrote. Svjesnost o tome sazrijet će u prirodni mir, donijeti napredak i trajnu sreću svima na ovoj planeti.

Geneza relikvija:
Veliki duhovni majstori i sveci su izuzetne osobe koje su razvile temeljno suosjećanje na putu sveobuhvatne istine, oslobođeno pristranosti i nekonceptualnu mudrost u sagledavanju iskonske prirode uma. Stoga je njihov doseg sagledavanja života na razini univerzalne istine, koja opaža posvuda i u svemu božansku kreaciju, sklad, ljubav i mudrost kao temeljna počela i konačni smisao cjelokupnog postojanja.
Duhovna postignuća svetaca su nemjerljiva, onkraj svake tradicije i puta, i svjedoče o istini koja nije sputana ljudskim dogmama, a istovremeno ukazuju i na skrivene mogućnosti koje se u svima nama kao ljudskim bićima kriju u obliku nepoznatog potencijala u postizanju savršenstva sreće i mira kroz spoznaju prave ljubavi i uzvišene istine u našim srcima.
Relikvije imaju moć umnožavanja, zrače ponekad posebnom svjetlošću, a iznad mjesta gdje su izložene, moguća je pojava duge na nebu.
Relikvije odašilju svjetlost u tamu temeljnog ljudskog neznanja i djeluju inspirativno na daljnju duhovnu evoluciju kod pojedinaca i kod zajednica, jer jedino izgrađena svijest može trajno riješiti probleme oko uspostave svjetskog mira i nenasilja.
Stoga je susret sa relikvijama susret sa vlastitom neotkrivenom prosvjetljenom prirodom.             
Svi mi smo poput kapi istog oceana života, stoga o čistoći tih kapi ovisi i čistoća cijelog oceana. Relikvije šire univerzalnu poruku dobročiniteljske ljubavi ili djelatne dobrote ljubavi, suštine svih velikih autentičnih religija.

Iscjeljujuće moći relikvija
Relikvije imaju posebne moći u iscjeljivanju od različitih duševnih i fizičkih poremećaja i bolesti. Mnogi posjetitelji su svjedočili o vlastitom ozdravljenju ili onome njihovih poznanika u prisutnosti relikvija. Iscjeljenje obično nastupa trenutno ili u kraćem periodu i ne slijedi nikakav objašnjivi tijek liječenja medikamentima. Čisto polje koje relikvije zrače oko sebe uspostavlja prirodnu ravnotežu u svakom tko se približi, pa je na psihičkoj i tjelesnoj razini moguće uspostavljanje prirodnog stanja koje djeluje iscjeljujuće na više razina kod onih koji za to imaju sazrijele unutarnje uvjete.
Najveće dragocjenosti dolaze iz čistog srca i emitiraju se u prostor u obliku suosjećanja i mudrosti koje iscjeljuju. Prosvjetljena bića sa velikom realizacijom utvrdili su relikvije kao način za prijenos blagoslova njihova tijela, govora i uma kao iscjeljujućih moći. To nadmašuje sva materijalna dobra.

Za trajanja izložbe uz razgledavanje relikvija posjetitelji će imati i druge mogućnosti:

– primiti direktni blagoslov od relikvije Buddhe Sakyamunija čuvane u zlatnoj stupi koja je za to namijenjena tako što se ona polaže na glavu posjetitelja koji to žele.
osobno okupati statuu Buddhe-djeteta što simbolično predstavlja gestu vlastitog čišćenja od negativnosti, nesavršenstva i prepreka na putu postizanja vlastite sreće i unutarnjeg mira.
prinijeti svjetlost na oltar posvećen svjetskom miru i kulturi nenasilja.
čitati nekoliko redaka iz svetog teksta ‘Sutra zlatnog svjetla’ što je iznimno moćan način u zaustavljanju nasilja, rata, ispunjenju osobnih želja, kao i pojavi sreće i mira u cijeloj ljudskoj zajednici.
– ispisati osobno nekoliko riječi zlatnom tintom iz ‘Sanghata Sutre’ za ispunjenje svojih životnih projekata i otklanjanje prepreka na tom putu.
dobiti željene informacije, nabaviti CD-e i katalog sa slikama i opisom izloženih relikvija na info-pultu organizatora izložbe za Hrvatsku, H.B.D.’Padmasana’ i suorganizatora, udruge ‘Svitlo’.

Izložba svjetske zbirke relikvija je manifestacija otvorena svima i besplatna za posjetitelje koji žele doživjeti i dijeliti predivno iskustvo susreta sa sobom otkrivajući osobni unutarnji mir, radost i nadahnuće, bez obzira na uvjerenja ili duhovnu tradiciju kojoj pripadaju.

Prihvaćaju se donacije koje su namijenjene isključivo projektu Maitreja i izgradnji velike statue-simbola mira. Za donacije će biti postavljene posebne kutije na kojima će pisati ‘Maitreja projekt’.

Relikvije će biti izložene u Splitu i to 23. i 24. veljače ove godine u prostoru Stare Gradske Vijećnice, Pjaca, Narodni trg. 

Ceremonija otvorenja izložbe 22. veljače namijenjena je samo uzvanicima s pozivnicama dok će za javnost izložba biti otvorena 23. i 24. veljače od 10 sati do 19 sati.   

Generalni organizator svjetske turneje relikvija je Maitreya projekt na čelu s Lamom Zopom Rinpocheom, duhovnim direktorom projekta.
Maitreya projekt nastao je radi konstrukcije veličanstvene 152 metra visoke brončane statue Buddhe budućnosti, obznanjenog u svetim spisima kao Maitreya (utjelovljena dobrota ljubavi). Ova jedinstvena statua će se podići u Sjevernoj Indiji kao doprinos unapređenju dobročiniteljske ljubavi, mira i sklada. Oko velebne statue, najveće u svijetu, podignut će se mnoga zdanja svjetovnog i duhovnog sadržaja, sa glavnim aktivnostima vezanim za edukaciju, trening u kulturi nenasilja i zdravstvenu pomoć namijenjenu prvenstveno siromašnima. Cijeli planirani sadržaj  projekta uklopit će se u postojeći okoliš tako što neće narušiti ekologiju prostora i prirodni ambijent. S namjerom promoviranja uzvišenog projekta, Lama Zopa Rinpoche već desetljećima čini diljem svijeta napore poput Maitreja projekta vezanog za turneju relikvija središnjeg oltara, započetu 2001. godine.

Relikvijesplitslika00

 H.B.D. ‘PADMASANA’

Split 24.02.2013. | 16:17

Splićani okupali Budu i dobili direktni blagoslov

S obzirom na krizu koja stišće sa svih strana, blagoslova nikad dosta, posebice onog koji stiže s najviših religijskih razina. To i objašnjava činjenicu da su brojni Splićani jučer opsjedali staru Gradsku vijećnicu na Pjaci, kako bi vidjeli svjetsku izložbu drevnih budističkih svetih relikvija, ali i dobili direktan blagoslov od relikvije Buddhe Shakyamunija, čuvane u zlatnoj stupi. Prvi kat vijećnice jučer je cijeli dan vrvio desecima ljudi okupljenih oko velikog kružnog oltara s brojnim relikvijama, no žamora ili nervoze nije bilo ni na vidiku. Budistički mir jučer je ušao u srca Splićana.

– Ovo je nešto fenomenalno, smirujuće, impresionirajuće, taj mir, to je suština budizma. Vidjela sam moći, molila sam, pozvonila za čistoću duše, napojila se svježinom vjere, dobrim, i mislim da ću doći još jednom jer se tu dobro osjećam – kaže Splićanka Dinka, koja je pomno promotrila moći budističkih mudraca, pod budnim okom brojnih volontera čuvane u zlatnim bočicama.

Zanimanje za izložbu posebice je obradovalo Dragutina Šmalcelja, osnivača i predsjednika Padmasane, Hrvatskog budističkog društva, Centra za budistički studij, kulturu i umjetnost, uz Udrugu “Svitlo”, osnivača ovog zanimljiva dvodnevnog događanja. Kako i ne bi, interes pod Marjanom mu je pobudio razmišljanje o otvaranju splitske podružnice Padmasane kojoj bi se rad temeljio na promicanju ideje kulture i mira, nenasilja, odbacivanju svega negativnog.

Relikvijesplitslika01

– To znači da će tu biti dobrodošli svi, bez obzira na religiju kojoj se priklanjaju. Ova izložba nema za cilj promicanje budističke religije, već isključivo razvijanje ideje o miru, nenasilju, otvaranju blokada… Poslušajte ovaj mir ovdje oko kružnog oltara. Za to su odgovorne relikvije, one prizivaju dobro skriveno u nama – kaže Šmalcelj, vodeći nas po kružnoj oltarnoj ruti, putem kojim je do sada prošlo više od 2,5 milijuna ljudi u 67 zemalja svijeta.

Relikvijesplitslika02

– Zanimljivo. Je, baš zanimljivo. I lipo je da je Split ovo dobija. Ovo je stvarno dobro za vidit, a bogami nije loše ni blagoslov dobit. S njim i posvećene vode, rekli su mi da je ljekovita, ima moći. Neka, neka, s obzirom kako živimo, treba nam puno dobrih misli i vire – kaže umirovljenik Ante, a pridružio mu se i još jedan splitski penzioner Mile, koji je s oduševljenjem potvrdio kako je ovo izložba što se ne viđa svaki dan. Od volonterki i Udruge “Svitlo” saznajemo kako su se najbolje prodavali mirisni štapići, ukrasne kutijice, japa za molitve i mantra ogrlice. Izložba će biti otvorena još i danas do 19 sati.

Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ Snimio: Nikola VILIĆ/CROPIX

Kružni oltarni put

Prva postaja na kružnom oltarnom putu je kupanje statue Bude djeteta, a to se radi na način da se prvo tri puta udari mlatićem po podlošku sa strane, tri puta zazvoni zvonom, a potom se i tri puta tekućinom s dragocjenim supstancama kipić okupa po glavi. Slijede potom brojne relikvije najeminentnijih budističkih duhovnjaka, njihovi ostaci tipa kuglica, vlakana ili kristala sačuvanih u kremirajućem pepelu, pri čemu je jedna od njih starosti 2600 godina. Zanimljivo je i jedno staro pismo, ali i okretni Mani kor sa sto tisuća mantri. Veliko je zanimanje vladalo i za primanjem blagoslova nakon kojeg se na dar dobiva bočica s posvećenom, blagotvornom vodom iz posude s Budom djetetom.