POVLAČENJE 2013.

Povlačenje na Bijelu Taru 2013. (Za dug život, porast vrlina i mudrosti)

Duhovni  voditelji  povlačenja: Gen Lobsang Norbu i Lhamo Ozer Chenma 

povlacenja2013

Devetodnevno povlačenje u meditaciju na Bijelu Taru-Yeshe Korlo (kotač mudrosti) u mjesecu svibnju u izoliranom, slikovitom okruženju proplanaka, livada i šuma koje okružuju ‘Jelov klanac’, ljupko seosko gospodarstvo u blizini Plitvičkih jezera, završilo je posebnim doživljajem unutarnjeg mira, zadovoljstva i osjećaja posebne slobode koju omogućuje ispravan i postepen trening uma u tri niže budističke tantre (kriya, charya i yoga tantra).

Povlačenje je otvoren Dor-Sem praksom za pročišćenje uma, prinosom tormi  Yidamu Vajrasattvi  i Bijeloj Tari Yeshe Korlo te zaštitnicima ovih prosvijetljenih mandala.

Dok su se u rana jutra tiho šuljale magle zatvarajući  vidike, naša  zasjedanja  započinjala su u 6 sati i imala za cilj trening u razvoju smirenog uma (shine ili shamata). Ovaj izvrstan kompleksan trening drevnih budističkih meditacijskih majstora ima mnogo praktičnih razina na kojima praktikant opaža svoje fizičko tijelo i istražuje osjetilne svijesti, radi s bolom, disanjem, mislima, osjećajima i postaje kroz to sve više svjestan sebe i otvoren u trenutcima koji se temelje na pomnosti i budnosti.Posebni dio ovog treninga u shamati odnosio se na vizualizaciju Yidama Yeshe Korlo. Trening u ovoj specifičnoj shamati vodila je duhovna instruktorica Lhamo Ozer Chenma (Reena Šmalcelj).

Praksa na Bijelu Taru u aspektu Yeshe Korlo jedinstvena je i vrlo posebna praksa koja ima osnovu u termi (Ka’ter) u lozi I, II, V, VII i XIII Dalai Lame, proizašloj iz direktne vizije ovog božanstva koje je kroz duga stoljeća osobni zaštitnik uzastopnih inkarnacija Dalai Lama.

Inicijaciju i usmenu transmisiju korijenskog teksta (tsawa tsik), dao je u Zagrebu Geshe Alak Tsawa Rinpoche uz obvezu treninga u ovoj tantri. Preuzeta obveza od studenata tokom inicijacije i blagoslov Lame kao božanstva postavili su temelj i otvorili vrata povlačenju na Bijelu Taru. Rinpoche je poznat kao praktikant ove osebujne loze iz svojih prošlih života i jedan od učenika XIII. Dalai Lame. U ovom životu primio je ponovo mnogo usmenih učenja o Yeshe Korlo od sadašnjeg Dalai Lame kao i od vajra majstora prijašnjeg Kyabje Trijang Rinpoche-a.

Detaljno učenje o praksi Bijele Tare-Yeshe Korlo uključujući ‘šest joga božanstva’ tantre djelovanja u skladu s vizualizacijom božanstva u mandali dao je duhovni voditelj u povlačenju Gen. Lobsang Norbu (Dragutin Šmalcelj) na osnovi usmene transmisije koju je primio od Lame prijašnjeg Lati Rinpoche-a , Ven. Geshe Locho Rinpoche-a  i dugogodišnjih tantričkih jogina po zatajnim himalajskim planinskim osamama (tsam khang-u) gdje je i sam živio.

Kako bi se stvorio ispravan i cjelovit temelj za recitiranje mantre kao osnove u treningu Mantrayane,  potrebna je detaljna meditacija na šest yoga (Nel’jor Lha ‘drug), od kojih je prvo trening u jogi na božanstvo praznine, a potom slijedi joga božanstva zvuka, slova, oblika, mudri i znakova.

Popodnevna meditacija u pokretu bila je posvećena ispisivanju ‘mantre porasta’ Bijele Tare i srčanog sloga TAM po stijenama uzduž šumskog puteljka gdje su već otprije praktikanti iz Padmasane uklesali  u okolne stijene slogove mantre bijelog Chenreziga (Buddhe suosjećanja), izvjesili molitvene zastavice i izgradili malu stupu.

Ovaj puteljak koji vodi kroz šumu oko gospodarstva ‘Jelov klanac’  nazvali smo Stazom mira, ljubavi i molitve svemu pozitivnom. Šumska staza opisuje veliki krug oko zelenog proplanka ograđenog drvenom ogradom na kojem se mogu vidjeti predivni jahački konji u ovo godišnje doba kako bezbrižno trče i pasu svježu travu. Cvrkut mnogih ptica pri zalazu sunca odjekuje posvuda prostorom i nestaje sa zrakama sunca koje su obojile oblake toplinom dolazećeg ljeta.

U ranim večernjim satima kad se vjetar poigravao na momente po sjenovitim uglovima naše drvene kuće noseći zvuk šumećeg lišća s okolnog drveća, meditacija, priziv božanstva i mantrički zvukovi tokom recitiranja mantri stvarali su duboki mir i proželi sve osjećajem neopisivog nutarnjeg ispunjenja. Potom je slijedio obred posvećenja supstanci kao što su nektar mudrosti i pilule za dugi život koje su se potom konzumirale. Naša dva vjerna slušača mačkica i pas sa seoskog imanja također su dobili nektar i pilulu posvećenu zvukom mantre Bijele Tare, a kasnije smo dali i konjima ove posebne  pilule koje nose blagoslov Tare za sretan budući život.

Zajednički rad, kuhanje, molitve i meditacija na suosjećanje i mudrost toliko su zbližili, opustili i proširili osjećaj jednakosti među sudionicima retrita na Yeshe Korlo, da je punih devet dana u kojima se dnevno meditiralo i po desetak sati prošlo neočekivano brzo i proizvelo puno pozitivne energije u kojoj su se kupala lica svih nas na kraju ovog povlačenja.

Zar to ne predstavlja prolaz do tajnih vrata prema punoj slobodi i sreći o kojoj mnogi intuitivno sanjaju cijelog života u ovom svijetu prepunom patnje i nutarnjeg nezadovoljstva?

Meditacijska grupa H.B.D. Padmasane