MEĐUNARODNA IZLOŽBA JEDINSTVENIH BUDISTIČKIH RELIKVIJA SA UNIVERZALNOM PORUKOM MIRA I NENASILJA Zagreb, 2011.

izlozbarelikvija2011Poštovani posjetioci izložbe,

Sretni smo što smo zajedno s Vama mogli dijeliti izuzetne trenutke razumijevanja, ljudske topline, ljubaznosti i bliskosti u prisutnosti relikvija koje su nas oplemenile posebnim unutarnjim iskustvom mira i ljubavi te potakle u nama pozitivne emocije koje su dirnule našu osobnost i nadahnule u njegovanju djelatne dobrote srca, uzroka našoj trajnoj sreći.
Bila nam je posebna čast okupiti poštovane predstavnike raznih duhovnih tradicija na zajedničku molitvu za mir i nenasilje, ljude različitih kulturnih naslijeđa i uvjerenja, te potaknuti na ujedinjenje u zajedničkom iskustvu mira, ljubavi i tolerancije. Vjerujemo kako se time može unaprijediti nastojanje oko uspostave svjetskog mira, nenasilnog suživota u  zajednicama i kreirati ozračje iskrenosti i povjerenja u društvu temeljenog prije svega na pozitivnim kvalitetama ljudskog bića, a ne na socijalnim, kulturnim i ekonomskim interesima i religijskim razlikama. Ovakva okupljanja u cilju promicanja zajedničkog mira otvaraju mogućnosti istinske uspostave dijaloga na osnovi tolerancije, uviđanja i uvažavanja potrebe drugih i spoznaje o suživotu i univerzalnoj odgovornosti za izgradnju sreće i mira na planeti Zemlji.
Zajedničko dobro ili planetarno dobro trebalo bi postati prioritet svakog ljudskog bića novog milenija uz pojavu univerzalne svjesnosti da možemo preživjeti jedino zajedno sa spoznajom o međuzavisnosti, jednakosti i brižnosti.
Cilj svake iskrene molitve srca je potaknuti dobro u čovjeku i učiniti ga boljim, toplijim i osjetljivijim bićem za patnju drugog. To je i svrha okupljanja na zajedničku molitvu. Svjesni smo i držimo istinom da je duhovni život pojedinca stvar svetog odabira i unutarnjeg osobnog opredjeljenja svakog ljudskog bića, no vjera koja se rađa na tako koncipiranoj pozitivnoj religijskoj osnovi treba potaknuti na ispunjenje uzvišenog principa kojem se teži, ne samo kroz molitvu već i činjenje dobrih i pozitivnih djela za druge. Cilj te težnje je ostvarenje univerzalne dobrote i ljubavi, uzvišenih odlika prirodnog i savršenog čovjeka koji je u miru sa samim sobom, a time i cijelim svijetom. U toj univerzalnoj spoznaji zadržane su sve individualne kvalitete ljudskog bića, njegova kreativnost, pravo izbora, osobne potrebe, volja pojedinca i njegova sloboda na sreću i odluku. Kako stanje univerzalne spoznaje koje se može probuditi u ljudskom biću nije u suprotnosti s pozitivnim etičkim načelima društva, odnosno nije zasnovano na nasilju, trajni mir u čovjeku i njegovoj okolini je prirodna posljedica samog duhovnog ostvarenja.
Na ceremoniju otvaranja izložbe relikvija u Zagrebu bile su pozvane sve vjerske zajednice i duhovna društva u Hrvatskoj. Gotovo svi ljubazno su se odazvali uzimajući u obzir moment u kojem živimo i potrebu zajedničkog nastupa u poticanju mira, tolerancije i razumijevanja. Prisutni predstavnici vjerskih zajednica, duhovnih društava i organizacija nastupili  su u duhu svoje tradicije molitvom, pjesmom i porukom mira, razumijevanja i zajedništva, dijeleći  je sa drugima.
Uvodnu riječ povodom otvaranja izložbe držali su Predsjednik Hrvatskog budističkog Društva Padmasana, gosp. Dragutin Šmalcelj i dopredsjednica Društva, gđa. Reena Šmalcelj, kao organizatori za Hrvatsku. Oni su objasnili svrhu i cilj ove izložbe, kao i poruku koju relikvije prenose, pozdravili i zahvalili se svima prisutnima na velikom interesu i odazivu.
U molitvi za mir sudjelovali su slijedeći predstavnici vjerskih i duhovnih tradicija :

  1. Uzvišeni gospodin Rabin Lucijano Moše Prelević u ime Židovske općine u Zagrebu izrekao je jedan od ‘psalama’ iz izuzetno stare duhovne tradicije i time uveličao ovu ceremoniju otvaranja. Među prisutnima bila je i poštovana gospođa Vladimira Wolf, predsjednica odbora za židovsku kulturnu baštinu i voditeljica zbirke Judajke, koja se ljubazno odazvala na ovu izložbu, simbolu mira i nenasilja.
  2. Islamsku zajednicu u Zagrebu zastupao je poštovani prof. Mevludi ef Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda  Smajlovića u Zagrebu koji se ljubazno odazvao u vrijeme Ramazana i objave svete knjige Kurana. Profesor Arslani ujedno je i dopredsjednik Svjetske konferencije religija za mir u Hrvatskoj. Profesor Arslani izrekao je jednu od molitvi u duhu mira i jedinstva. Zahvalni smo i gosp. Aziz Efendiji  Hasanoviću, glavnom koordinatoru Islamske vjerske Zajednice u Zagrebu na predivnom, toplom i otvorenom pismu podrške ovoj izložbi posvećenoj svjetskom miru i razumijevanju među ljudima, koje je upućeno predsjedniku Padmasane.
  3. Predstavnik Pravoslavne crkvene Općine i parohije zagrebačke, uvaženi gosp. Prota Marinko Juretić, paroh zagrebački i arhijerejski namjesnik grubišnopoljski, u ozračju mira i zajedništva održao je dojmljiv kratki govor kojim je nadahnuo prisutne naglasivši da je došao ovdje svjedočiti da su zajedništvo i mir mogući ako u to vjerujemo.
  4. U nastavku je nastupio predstavnik najstarijeg po djelovanju budističkog centra  iz Zagreba pod nazivom ‘Dharmaloka’, duhovni učitelj centra, gosp. Žarko Andričević. On je recitirao u duhu tradicije iz koje dolazi mantru Avalokitešvare, utjelovljenja suosjećajne mudrosti Buddha i pročitao poruke o unutarnjem putu mira iz budističke sutre.
  5. Predstavnici ‘Sai’ organizacije Hrvatske su porukama Avatara i duhovnom pjesmom dali ceremoniji otvaranja posebnu energiju radosti, sklada i ljubavi.
  6. Slijedeći nastup pripao je skupini Vaišnavske vjerske zajednice u Hrvatskoj“, a predvodio ju je voditelj centra gosp. Tomislav Klasnić, slaveći Boga pjesmom i prenoseći  poruku ljubavi.
  7. Predstavnik društva ‘Joga u svakodnevnom životu’  iz Zagreba bio je predsjednik društva gosp. Swami Vivek Puri, koji je ujedno i predsjednik Hinduističke zajednice u Hrvatskoj. Gosp. Vivek Puri pozdravio je ovu izložbu i dotakao se riječima onog što je osobni doživljaj i kakav bi on trebao biti u kontaktu s  raritetima koji su izloženi ovdje očima posjetioca.
  8. Predstavnica ‘Ananda Marga-yoga Društva’ u Hrvatskoj bila je gospođica Avadhutika Ananda Arpana Acharya. Inače Ananda Marga yoga u Hrvatskoj zastupa Pračaraka Sanghu. Gospođica Arpana nam je izvela  sanskrtsku drevnu mantru ”SAMGACCHADVAM” što bi  značilo  ‘Krećemo se zajedno’ svojim božanskim glasom i porukom koja je ispunila srca prisutnih.

Nakon toga, budistička redovnica Siliana Bossa u ime tima putujuće izložbe relikvija i Maitreya projekta predstavila je sadržaj izložbe i pozdravila sve prisutne. Zatim je uslijedilo razgledavanje relikvija i završna molitva posvećenja svega pozitivnog za dobrobit svih osjetilnih bića. Završnu molitvu izrekli su članovi Hrvatskog budističkog društva Padmasana, ujedno i organizatori izložbe za Hrvatsku.
U dva dana, koliko je izložba bila otvorena javnosti, posjetilo ju je više od tri tisuće ljudi iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja, uključujući i strane turiste iz azijskih zemalja.
Neka sve zasluge proistekle iz ovog događaja budu na korist i dobro svim osjetilnim bićima, neka budu unaprijeđena u sreći, unutarnjem miru i mudrosti!

Predsjednik H.B.D. Padmasana,
Dragutin Šmalcelj
osnivač i predsjednik H.B.D. ‘Padmasana’
padmasana@live.in

Još slika možete vidjeti na Maitreya Project Relic Tour.

Brošura s kratkim tekstom o povijesti relikvija na hrvatskom sa slikama u boji svih izloženih relikvija može se naručiti kod nas u Padmasani na padmasana@live.in ili na mobitel 098/ 175 38 59.