H. E. Garchen Rinpoche, kratki životopis duhovnog majstora Mahamudre i Dzogchena

 

gar-empowerment-hatH.E. Garchen Rinpoche svjetski je poznat tibetanski učitelj iz Drikung Kagyu loze u tibetanskoj budhističkoj tradiciji. Slovi kao inkarnacija Adepta-Siddha-e Gar Choding-pe iz 13. stoljeća. Siddha Gar Choding-pa bio je srčani student osnivača Drikung Kagyu loze, velikog majstora čudotvorca Kyobpa Jigten Sumgon-a, nebeske riznice mudrosti. U drevnoj Indiji bio je utjelovljen kao Mahasiddha Aryadeva rođen iz lotosa, student velikog indijskog buddhističkog Acharya-e Nagarjune, oca Srednjeg Puta – Madhyamike, koji je bio pretkazan od samog Buddhe Shakyamunija. U 7. Stoljeću, Rinpoche je bio poznat kao Lonpo Gar, ministar tibetanskog dharmičkog kralja Songsten Gampo-a.

Garchen Rinpoche je prepoznat kao veliki duhovni majstor iz prošlosti i ustoličen na tronu u istočnom Tibetu od prijašnjeg Drikung poglavara Kyabgon Zhiwe Lodro-a. Kada je Rinpoche-u bilo 7. godina, bio je uveden u samostan Lho Miyal, kojim je počeo upravljati u svojoj 11. godini života. Njegova duhovna edukacija i trening u meditaciji bili su pod nadzorom učitelja Siddhe Chime Dorje-a koji mu je prenio cjelovite i produbljene usmene instrukcije o preliminarnim praksama (ngondro), petodijelnoj praksi Mahamudre i šest Yoga Mahasiddha-e Narope, po čemu Rinpoche postaje poznat.

Sa navršene 22.godine, nakon meditacijskog povlačenja od dvije i pol godine, Rinpoche je bio uhićen i zatočen u radnom logoru na idućih 20 godina, tokom perioda kineske kulturne revolucije. U tom periodu zatočeništva Rinpoche je primio meditacijske instrukcije od svog korijenskog učitelja Nyingma majstora Khenpo Munsel-a. Suočen sa mnogim teškoćama, pokatkad u gotovo nemogućim uvjetima, Rinpoche je potajno prakticirao Dharmu. Ovaj napor i ustrajnost u izuzetno teškim uvjetima donijeli su Garchen Rinpoche-u postignuće realizacije učiteljevog uma mudrosti.

Rinpoche je pušten na slobodu 1979. godine i od tada čini velike napore u obnovi Drikung Kagyu samostana, ponovo osniva budhistička učenja i gradi dva školska internata za tibetansku djecu u ruralnoj sredini u istočnom Tibetu.

Garchen Rinpoche je osnivač i duhovni direktor Garchen Buddhist Instituta u Chino Valley, Arizona, USA.

Rinpoche je nadaleko poznat po svojoj cjelovitoj realizaciji kao i po svojoj velikoj ljubaznosti i slovi za učitelja Rime-a: nesektaškog pristupa univerzalnom učenju Buddhe, kojeg slijedi i sprovodi u svom programu H.B.D. ‘Padmasana’.