POVLAČENJE 2011.

Grupno povlačenje 2011.

povlacenja2011

Biti u povlačenju je dragocjena prilika u kojoj se mogu staviti na stranu samsaričke/svjetovne aktivnosti i prakticirati Dharma vlastitim tijelom, govorom i umom.  Šesnaest članova našeg buddhističkog društva zajedno je podijelilo pet dana u Jelovom Klancu (u blizini Plitvičkih Jezera)  nastojeći se pročistiti, akumulirati pozitivne vrline, uzimajući i pridržavajući se budističkih pratimoksha zavjeta i posvećujući zasluge s motivacijom pomoći svim osjetilnim bićima.

Naši su dani u povlačenju počinjali u pet ujutro s budističkom joga praksom i molitvom dok je veći dio dana bio posvećen praksi na Yidam Avalokiteshwaru, Buddhu suosjećanja. Unatoč dugim satima prakse, prevladavao je zajednički osjećaj iskrenog zadovoljstva i sreće. (Vidi slike ozarenih lica na kraju retreata).
Zahvaljujući ljubaznosti vlasnice seoskog imanja kao i vremenu izvan  turističke sezone, boravili smo u potpunoj izolaciji susrećući samo konje koji su slobodno pasli na zelenim pašnjacima, podsjećajući nas na važnost oslobođanja od samsaričkih okova. Naša privremena boravišta, maleni drveni bungalovi, udobni, opremljeni osnovnim stvarima, postali su primjer ljepote jednostavnosti. ’’Nakon svega, koliko nam je stvarno potrebno?” Iako je bio mjesec rujan, u tih nekoliko dana svjedočili smo jesenjem suncu i zimskom snijegu kao da nam netrajnost ‘zuri’ u lice. Udobnost sjedenja uz toplinu gorućeg drva uvečer iako pričinja ugodu, ne može se usporediti sa blaženstvom izgaranja negativnosti u vatri mudrosti u svijetlu suštinskog suosjećanja. Djeleći okolinu i zajedničko vrijeme u izvođenju vrlih aktivnosti postali smo velika radosna obitelj. Fokusirajući se ne naše unutarnje ‘ja’ svi smo bili kod kuće.
Približavanjem povlačenja kraju svi smo se osjećali revitalizirani i puni pozitivne energije. Mnogi članovi iz ove grupe govorili su: “osjećamo puno više energije izlazeći iz povlačenja nego što smo je imali u periodu prije povlačenja! Unatoč vrlo kratkom trajanju povlačenja prikupljene zasluge i iskustveni doživljaj ostat će s nama u ovom i budućim životima.

Dok hodam,
uzimam sva opažanja kao put
to je način kako hodati,
pustiti šest svijesti
da se oslobode.
Dok se odmaram
Odmaram se u nepromijenjenoj prirodnosti:
To je osnovni i krajnji način odmaranja.
Dok jedem
Jedem hranu praznine,
To znači jesti bez dualističkih primisli.
Dok pijem
Pijem vodu pomnosti i budnosti,
To je kako ja pijem ne
prekidajući.
(Tib. Yogi Jetsun Milarepa)

Tekst na engleskom sastavila: Reena Šmalcelj