PROGRAM ZA 2015. GODINU

program studijsko -meditacijske grupe za mjesec prosinac 2015.:

04. Prosinac 18:30 (Petak)-Nastavak učenja: trening u razvoju uma bodhichitte.
11. Prosnac 18:30 (Petak) -Nastavak učenje o praksama za osobe velika uvida na stupnjevitom putu.
18. Prosinac 18:30 (Petak) -Meditacijska praksa na Manjushri. ( Samo za članove koji su primili opunomočenje za ovu praksu tantre).

H.B.D. “Padmasana” osigurava za svoje redovite članove kontinuitet dharma učenja, praksu meditacije i organizira ‘retreat’ (povlačenje radi utvrđivanja meditacijske prakse). Osim ovih osnovnih aktivnosti Društvo je proširilo svoje djelovanje organiziranjem studijskih putovanja i hodočašća u drevne samostane i spilje budističkih jogina, pustinjaka i mudraca u skrovitim osamama Himalaja. Iskustva s takvih putovanja pružaju neprocjenjiva saznanja o smislu vlastitog života i predstavljaju neprolazno unutarnje bogatstvo osobe.

Program za stalne članove:

Studijsko-meditacijska grupa:

- omogućuje članovima jednom tjedno slušanje budističkih učenja, izučavanje tekstova i sudjelovanje u meditaciji koju vode stalni duhovni učitelji u centru Gen. Lobsang Norbu i Lhamo Oser Chenma
- godišnji ‘retreat’ za aktivne članove organizirat će se u svibnju/lipnju
- učenje prema korjenskom tekstu te inicijacija u okviru organiziranog seminara s gostujućim autentičnim majstorom u rujnu ili listopadu Svi članovi Društva imaju jednaka prava, uživaju osobnu pažnju i potporu za uključivanje u obje sekcije: za studij i meditaciju, koje se održavaju naizmjenično svaki tjedan. Izučavanje i analiza duhovnog puta dovodi do jasnog razumijevanja a meditacija na ono što se utvrdilo kroz znanje omogućuje iskustvenu spoznaju. Studij i meditacija su međuzavisne aktivnosti jer odvojeno ne mogu dovesti do konačnog cilja spoznavanja samog sebe. Na primjer, onaj koji ulazi u duhovnu praksu bez znanja koje mu donosi studij je poput slijepca koji se trudi pronaći određeni put do cilja u velikoj i nepoznatoj zemlji. Studij bez osobnog angažmana u meditaciji je poput neostvarive želje alpinista koji se želi uspeti na stjenoviti okomiti planinski vrh ali nema jake ruke. Zbog toga potičemo naše članove da održavaju kontinuitet u dolascima na studij i meditaciju. Članovi će biti informirani o eventualnoj izmjeni programa ili o njegovoj dopuni.

Program za sve zainteresirane:
2. Himalajska kulturna grupa:
- organizira aktivnosti kao što su predavanja, radionice, prikazivanje filmova i putovanja.
Cilj ove sekcije je predstaviti raznolikost, bogatstvo i ljepotu Himalajskog budističkog svijeta javnosti i upoznati je s drevnim pučkim običajima, vjerovanjima i budističkim tradicionalnim načinom življenja koji se temelji na jednostavnosti i skromnosti, kao osnovi trajne sreće i mira. Poruka ove daleke kulture umijeća življenja je upućivanje na neprolaznu vrijednost unutarnjeg života ljudskog bića kao izvora istinske sreće i ukazivanje na zaboravljene tragove k tomu. Sekcija za kulturu Himalaja ima prvenstveno edukacijski karakter upoznavanja sa onime naoko stranim i dalekim a ipak tako prepoznatljivim i bliskim u čovjeku.

Postanite stalni članovi sekcije za kulturu i putovanja u Himalaje i pridružite se Himalajskoj kulturnoj grupi koja je otvorena za sve zainteresirane.

Jednom mjesečno izvodi se posebna obredna molitva za porast suosjećajne djelatne dobrote kao važne univerzalne kvalitete ljudskog uma neophodne u zahtjevnom vremenu u kojem živimo. Ona ima moć pobuditi unutarnju pozitivnu osobnu promjenu iz koje narasta sreća, mir, dobrota, neustrašivost, samopouzdanje i prije svega topao, prijateljski odnos u kontaktu sa svim živim bićima.

Kao posebno značajan događaj za javnost ističemo organizaciju svjetske međunarodne izložbe drevnih budističkih relikvija te izradu i postavljanje izložbe autentičnih trodimenzionalnih pješčanih budističkih mandala. Vremenski termini za javne izložbe nisu unaprijed obuhvaćeni godišnjim planom Društva jer ovise o dogovoru i planu putovanja stranih gostiju.

Molimo sve zainteresirane da povremeno otvore program događanja kako bi na vrijeme bili informirani o priredbama te organizaciji i uvjetima za planirano putovanje u daleka sveta himalajska mjesta.

Svi zainteresirani za neki od navedenih programa slobodno se mogu pridružiti Društvu uz prethodnu najavu i obrazloženje svog interesa putem e-maila padmasana@live.in ili na mobitel: 098/ 175 3 859.